Social Nerwork

Email: abi@u2media.org / Phone: +31 (0)20 673 4774 / Mobile: +31 (0)6 520 66 499
Email: abi@u2media.org / Phone: +31 (0)20 673 4774 / Mobile: +31 (0)6 520 66 499

Training institute set up by socially engaged ‘pioneers’

As a one-off, here’s a blog in Dutch which I wrote recently for Knap Academie, one of the three new partnerships U2Media has joined this year. Knap is a platform for innovative, independent and professional trainers (Knap calls us ‘pioneers’) working in the public, social and political arena. Trainers who are catalysts for social change.

U kunt heel veel, of juist heel weinig, zeggen. Men luistert, maar het is pas effectief als men ook begrijpt wat U ermee bedoelt. En dat doen ze niet alleen door te luisteren, maar ook door te kijken en voelen aan hoe je het vertelt. Dan pas bent U effectief aan het communiceren. Mensen hebben steeds minder tijd en zin in lange, ingewikkelde verhalen.

Nergens is dit duidelijker dan bij een gesprek met journalisten. Maar ook je collega’s, vakgenoten en kennissen willen gewoon een kort en bondig antwoord op hun vragen. Dus: KISS (Keep It Short & Simple)

Journalistieke cultuur

Hoe legt U ingewikkelde verhalen uit aan een breed publiek? Hebben Britse en Amerikaanse journalisten dezelfde informatie nodig als Nederlandse media? Ze hebben in ieder geval een andere journalistieke cultuur.

We leven in een wereld waarin verhalen – gewenst of niet – wereldwijd verspreid worden. Zo kunt U ineens erg veel internationale media aandacht krijgen. Bent U er klaar voor? Het kan zijn dat U graag iets wil vertellen aan een bredere doelgroep.

Zoals Woon- en Zorgcentrum Humanitas in Deventer met hun initiatief ‘Student op kamers tussen de ouderen’. Een verhaal dat eerder dit jaar door verschillende buitenlandse media (inclusief het BBC) over de hele wereld gebruikt werd. Maar bent U ook voorbereid als er een minder leuke situatie zich voordoet.

Wereldpers

Als er ineens de wereldpers op uw stoep staat na bijvoorbeeld, een schietpartij op een school in uw gemeente?  Alphen aan den Rijn 2011 is niet uniek. Wat te doen als er iemand met Ebola opgenomen wordt in een ziekenhuis in uw regio? Of als er rellen uitbreken in uw dorp na een feest melding op Facebook (Haren 2013).

Het gebeurt niet vaak. Gelukkig. Maar het kan – overall, op een willekeurige dag. Bent U er klaar voor?

Compleet tekst: Effectief communiceren – KISS, om de media te overwinnen

Abi Daruvalla